logo

logo

środa, 4 listopada 2015

Ryż z czarnuszką





Składniki:
ryż suchy (100g)
cebula (100g)
1-2 łyżeczki czarnuszki
przyprawy (sól)


 





Przygotowanie:
Ryż gotujemy zgodnie z przepisem na opakowaniu. Cebulę kroimy w drobną kostkę, wrzucamy na patelnię, solimy i podlewamy wodą. Dusimy pod przykryciem do miękkości, co jakiś czas mieszając.

Ugotowany ryż łączymy z cebulą i czarnuszką, dokładnie mieszamy i zostawiamy pod przykryciem na około 15 minut, żeby przeszedł zapachem i smakiem czarnuszki.

W zasadzie nie jest to jakiś przepis, a podpowiedź przypadkowo wykrytego połączenia ryżu z czarnuszką. Można ją kupić w sklepach ze zdrową żywnością, ale nie tylko, bo ostatnio widziałam ją nawet w markecie w dziale przypraw. 



Wartość energetyczna całego ryżu z czarnuszką – 400kcal

Wartość energetyczna 1 porcji (1/3 ryżu) – 135kcal 





14 komentarzy:

  1. super - muszę przetestować :)!

    OdpowiedzUsuń
  2. ja łacze czarnuszkę z twarogiem,czosnkiem i olejem lnianym,a ostatnio dorzuciłam do tej pasty papryczke chili

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ciekawe i chyba to zrobię, ale z serkiem wiejskim :) albo jak dorwę twaróg (rzadko kupuję twaróg, wolimy wiejski).

      Usuń
  3. To jest najlepsza przyprawa do ryżu. Kiedyś kupiłam przyprawę do ryżu i w jej składzie była właśnie czarnuszka.Od tej pory do ryzu używam tylko czarnuszki.:)

    OdpowiedzUsuń
  4. Nie chce się zbłaźnić... ale jak smakuje czarnuszka? W swoim asortymencie kuchennym nie mam tego... ;-D Viki

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Wcale się nie błaźnisz, bo ja też ją znam od niedawna. Moim zdaniem smak bardzo specyficzny, tak jak np. kminek to kminek i ciężko powiedzieć jak smakuje, tak czarnuszka to właśnie coś w tym stylu smak. Na pewno znajdą się takie osoby, którym po prostu nie posmakuje. Wiem, że na pewno testując ją trzeba stopniowo sobie dawkować, żeby się nie zrazić. W moim przypadku jest taka granica powyżej której zwyczajnie przestaje mi smakować. Taka gęstość jak na zdjęciu jest optymalna, a dla mojego męża nawet za duża i dodał swój komentarz przy obiedzie, ale zjadł.

      Usuń
    2. Zgadzam się z Magdą,wystarczy bardzo mała ilość czarnuszki aby przyprawić ryż. Trzeba więc ostrożnie dawkować ;)

      Usuń
  5. możecie uwierzyć lub nie ale nigdy nie jadłam czarnuszki... Nie mam pojęcia jak smakuje, co to takiego ale mam ogromną ochotę wypróbować :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. He he no trudno wytłumaczyć ale mnie bardzo smakuje szczególnie uwielbiam z nią chleb (tzn posypany nią przed pieczeniem). Jak jeszcze piekłam chleb to czarnuszka byla obowiazkowa .

      Usuń
    2. Dziś mam do obiadu ryż. Chyba wyprobuje.

      Usuń
  6. No i wyprobowałam. Fajna rzecz.

    OdpowiedzUsuń
  7. a tym co mają ogródki proponuję raz zasiać. efekt wizualny świetny- przyprawa z dawnych wiejskich ogrodów. raz zasiana będzie wyrastać co rok i cieszyć oko no i mamy własną wyhodowaną przyprawę
    osi

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Odpaliłam google i mnie przekonałaś. Piękne to, nie sądziłam nawet, że można to pożytecznie w ogrodzie wykorzystać. Na pewno posieję jakimiś obrzeżami na wiosnę :) Dziękuję!
      p.s. Czy to wyrośnie z tych właśnie spożywczych ziarenek czy trzeba jakieś specjalne ogrodnicze kupować?

      Usuń