logo

logo

poniedziałek, 19 października 2015

Placek ziemniaczano-dyniowy





Składniki:
ziemniaki (125g)
dynia hokkaido (125g)
1 cebula (50g)
1 jajko (60g)
olej (5ml)
przyprawy (sól, pieprz)


 





Przygotowanie:
Ziemniaki i dynię obieramy, wydrążamy pestki. Warzywa trzemy na tarce na małych oczkach. Cebulę kroimy w drobną kostkę i wrzucamy do masy ziemniaczano-dyniowej, dodajemy surowe jajko i przyprawy. Całość dokładnie mieszamy. Rozgrzewamy małą patelnię, smarujemy ją pędzelkiem kilkoma kroplami oliwy i wlewamy masę ziemniaczano-dyniową. Smażymy na małym ogniu pod przykryciem. Jak wierzch zacznie nam się ścinać, wtedy obracamy placek, lekko przygniatamy i smażymy jeszcze kilka minut. 



Wartość energetyczna placka ziemniaczano-dyniowego – 285kcal




 

9 komentarzy:

  1. Ciekawy pomysl ��
    Wyprobowalam juz przepis na placek ziemniaczany z jajkiem sadzonym.. rewelacja !��

    Anna

    OdpowiedzUsuń
  2. Fajny przepis :) takie trochę wzbogacone tradycyjne placki ziemniaczane :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Chętnie wypróbuję przepis, bo właśnie szukałam inspiracji na wykorzystanie ostatniego kawałka dyni jaki mi został w lodówce. Bardzo ciekawi mnie jednak ten sos, który jest na zdjęciu razem z plackiem, czy to coś w rodzaju tzatziki?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Serek wiejski z cebulką, czosnkiem i z tarta na grubych oczkach młoda cukinią. Takie tzatziki po polsku :)

      Usuń
    2. Super, bardzo dziękuję, będzie świetny dodatek! :)

      Usuń
  4. Tradycyjne placki ziemniaczane w nietradycyjny sposób :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Placki dyniowe robiłam i lubię, ale jakoś nie wpadłam na to, żeby połączyć je z ziemniakami. Super wyszło - dzięki za pomysł.

    OdpowiedzUsuń