logo

logo

piątek, 20 listopada 2015

Ciasteczka maślane





Składniki:
mąka pszenna (250g)
cukier puder (125g)
masło (125g)
1 jajko (60g)
kakao (10g)
dowolny aromat (opcjonalnie)



 



Przygotowanie:
Do miski wsypujemy mąkę, przesiany cukier puder, posiekane miękkie masło, surowe jajko i opcjonalnie kilka kropli dowolnego aromatu. Wszystkie składniki zagniatamy na gładką kulę i wstawiamy do lodówki na godzinę. Po tym czasie ciasto wyciągamy, wałkujemy na ok. 4-5mm i wycinamy wzory. Ciasteczka układamy na blaszce na papierze do pieczenia i wstawiamy do nagrzanego piekarnika do 190 stopni. Pieczemy około 12 minut. Z podanych proporcji wychodzi 50 ciasteczek. W wersji z kakao dajemy o 10g mniej mąki, a w to miejsce dajemy 10g kakao.

Przepis nie jest dietetyczny, ale daję go dlatego, że jest doskonały do foremek, które oprócz zewnętrznego kształtu mają na celu wyciąć inne ozdoby, czyli takie ciastka herbatniki. Nie dajemy proszku do pieczenia, dzięki temu ciasta rosną minimalnie i wzory się nie rozmywają podczas pieczenia.



Wartość energetyczna całego ciasta – 2360kcal

Wartość energetyczna 1 ciastka – 45kcal 



14 komentarzy:

  1. Ciekawe czy ten przepis byłby dobry pod ciasteczka gdzie wzór przed pieczeniem jest robiony za pomocą stempla.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dokładnie tak, jak widzisz moje ciasteczka to właśnie wyciskane jak stemplem.

      Usuń
  2. Wow ! Sliczne i na pewno pyszne. Zrobie.

    OdpowiedzUsuń
  3. A ja nie zrobię ich bo moja zachłanność zapewne spowodowałaby pochłonięcie połowy ciasteczek zaraz po wyjęciu z piekarnika a resztę podjadałbym przez noc :(
    Ciekawe, że przestałam kupować czekoladę, batoniki, cukierki, ciasto, ciasteczka itp...Nawet mnie nie ciągnie do nich (poza wyjątkami) przynajmniej dopóki ich nie nie spróbuję, ale gdy coś upiekę sama albo ktoś przyniesie specjalnie dla mnie, zjadam większość od razu nawet gdybym pękała z przejedzenia :( Nie potrafię tego kontrolować :(

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Potwierdzam,mam podobnie...Należy unikać okazji i wszelakich sposobności grzesznych...Oczywiście za wyjątkiem wyjątkowych wyjątków...Ale oby jak najrzadziej!Pozdrawiam wszystkich stałych,nowych i zawziętych i mocno się starających:)Monika

      Usuń
  4. Witam, wyslalam Pani maila, czekam na odpowiedz ;) pozdrawiam Anna

    OdpowiedzUsuń
  5. Czy można mąkę pszenną zastąpić inną mąką?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Na pewno można, ale proporcje się zmienią, mniej mąki.

      Usuń
  6. Ojej! Te ciasteczka wyglądają uroczo :-) Skąd masz takie śliczne stemple?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Kupiłam w Tesco jakiś czas temu za dosłownie kilka złotych.

      Usuń
  7. Uwielbiam tę stronę,przepisy i wszystkie informacje jak i rownież samą autorkę. Zaglądam tu kazdego dnia. Chciałabym polecic czytelniką którzy lubią słodycze przepis na pralinki z bloga lekkonatalerzu .150 g daktyli ,25 g suszonych śliwek ,10 g kakao i 15 g syropu z agawy lub miód. ówoce zalać szkl wrzątku i zostawić na około godz. Potem odsączyć na sitku.Wstępnie zblendować.Potem dodać miód ,kakao i dalej blendować na gładką masę. Nastepnie zwilżyć dłonie wodą i formować małe kuleczki.Można obtoczyć w kokosie,orzechach itp. Schłodzić kilka godzin w lodówce.Jeśli ktoś lubi może dodać kilka kropel np rumu. Fajna alternatywa na słodkie. Pozdrawiam i dzięki za cudnego bloga Magdo.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. fajny przepis i zdrowszy od maślanych ciasteczek, pędzę na bloga poczytać resztę przepisów

      Usuń