logo

logo

środa, 25 listopada 2015

Pstrąg łososiowy z limonką i bazylią

  


Składniki:
pstrąg łososiowy filet (250g)
1 limonka
świeże listki bazylii 
przyprawy (sól, pieprz cytrynowy)









Przygotowanie:
Płat pstrąga dzielimy na części, następnie przyprawiamy solą (w moim przypadku zdrową domową wegetą) i pieprzem cytrynowym. Na każdy kawałek dajemy po plasterku limonki. Całość posypujemy dużą ilością świeżych listków bazylii. Rybę układamy na suchej patelni, następnie dusimy na najmniejszym ogniu pod przykryciem. Tłuszcz, który się wytopi podczas duszenia wystarcza, jednak w razie potrzeby można podlać 1-2 łyżkami wody. Ryba jest gotowa po około 15-20 minutach.Pozostałą część limonki można wykorzystać do skropienia gotowej ryby już na talerzu.

Płaty pstrąga kupuję ze skórą i nie usuwam jej przed smażeniem. Całkiem możliwe, że skóra lekko nam przywrze do dna patelni. Nie trzeba się tym przejmować, bo mięso ryby idealnie odchodzi od skóry i zachowuje estetyczny wygląd po przełożeniu na talerz. Podaję wartość energetyczną dla całego pstrąga oraz wartość energetyczną 100g ryby. Kaloryczność 1 porcji zależy od tego, na ile sobie rybę podzielimy.



Wartość energetyczna całej ryby – 415kcal

Wartość energetyczna pstrąga – 165kcal/100g



2 komentarze:

  1. Podpatrzyłam i sprawdziłam smażenie ryby lub innego mięsa bez podlewania oleju: na patelni położyć papier do pieczenia i na nim dopiero mięso. Przepisy super,20kg mniej.

    OdpowiedzUsuń