logo

logo

poniedziałek, 9 listopada 2015

Spaghetti z duszonymi warzywami

 



Składniki:
makaron spaghetti pełnoziarnisty suchy (100g)
2 pomidory (300g)
1 cebula (100g)
kapusta biała (250g)
2-3 ząbki czosnku
1/2 papryczki chili
przyprawy (sól, pieprz, kurkuma, zioła prowansalskie)




Przygotowanie:

Kapustę drobno siekamy, wrzucamy na osolony wrzątek, gotujemy 10 minut i odcedzamy. Pomidory sparzamy, wcześniej je nacinając, następnie obieramy ze skórki i kroimy w dość drobną kostkę.
Na patelnię wrzucamy pokrojoną w kostkę cebulę, przeciśnięty przez praskę czosnek, posiekaną chili oraz przyprawy: sól, pieprz i kurkumę. Podlewamy wszystko dwiema łyżkami wody i dusimy pod przykryciem. Kiedy cebula zmięknie, a nadmiar wody odparuje dodajemy sparzoną kapustę i pokrojone pomidory. Wszystko dusimy pod przykryciem około pół godziny, co jakiś czas mieszając i kontrolując poziom wody. Na koniec dodajemy suszone lub świeże zioła. Makaron spaghetti pełnoziarnisty gotujemy zgodnie ze wskazówkami na opakowaniu. Połowę makaronu nakładamy na talerz i dodajemy porcję duszonych warzyw. Posypujemy świeżo mielonym pieprzem.



Wartość energetyczna całości – 500kcal

Wartość energetyczna 1 porcji (1/2 makaronu i 1/2 duszonych warzyw) – 250kcal 




7 komentarzy:

  1. Mmmmm coś dla mnie. Pycha.

    OdpowiedzUsuń
  2. Również pycha jest z kapustą kiszoną :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Pycha musi być. Polecam też duszone warzywa typu cukinia,dynia i pomidory. Super.

    OdpowiedzUsuń
  4. Danie wygląda smakowicie, a ja mam już propozycję na dzisiejszy obiad. Dzięki:)

    OdpowiedzUsuń
  5. Dobry pomysł na szybki obiadek, a do tego bardzo smaczne ;) dzięki za przepis.

    OdpowiedzUsuń
  6. BARDZO LUBIĘ TAKIE SZYBKIE DANIA PÓŁ GODZ I OBIADEK GOTOWY A KIEDYŚ JAK GOTOWAŁAM TRADYCYJNIE TO PÓŁ DNIA MI TO ZAJĘŁO

    OdpowiedzUsuń