logo

logo

czwartek, 3 listopada 2016

Syrop klonowy i syrop z agawy

Syrop klonowy i syrop z agawy to popularne, słodkie zamienniki cukru. W rankingu zdrowotności lepiej wypada syrop klonowy, ale z agawy jak dla mnie jest smaczniejszy. Ze względu na to, że każdy syrop jest kaloryczny, moim zdaniem powinien to być dodatek do deserów raz na jakiś czas, a nie na co dzień.

Syrop klonowy

Syrop klonowy uzyskuje się z pnia klonu, a główne miejsce produkcji to Kanada. Jest gęstym słodkim syropem bogatym w mikroelementy i sole mineralne oraz witaminy z grupy B. Oprócz właściwości zdrowotnych, syrop klonowy uznaje się za afrodyzjak pobudzający zmysły seksualne. Dlatego używajmy go w kuchni, bo nie dość, że wprawi nas w dobry nastrój, to dostarczy niepowtarzalnego smaku i aromatu nie tylko słodkościom, ale też daniom na co dzień. Wartość energetyczna syropu klonowego jest niższa niż cukru czy miodu i wynosi 260kcal/100g.
  • ma wysoką zawartość przeciwutleniaczy, działa przeciwnowotworowo i przeciwzapalnie,
  • ma wysoką zawartość mikroelementów - manganu, cynku, magnezu, potasu i wapnia,
  • ma wysoką zawartość witaminy B2,
  • jest produktem naturalnym, prawdziwy 100% syrop klonowy nie zawiera żadnych sztucznych dodatków,
  • jest produktem wegańskim. 

 

Syrop z agawy

Syrop z agawy jest środkiem słodzącym wywodzącym się z Meksyku. Produkowany jest z kaktusów o nazwie agawa, a dokładniej z soku wyciśniętego z rdzenia tego kaktusa. W syropie tym zawarta jest fruktoza, którą nasz organizm przyswaja dużo wolniej niż glukozę i biały cukier (sacharozę), dlatego jest dobrym zamiennikiem cukru dla diabetyków. W smaku jest dużo słodszy niż biały cukier. W konsystencji przypomina miód lub syrop klonowy, choć jest bardziej lejący. Natomiast kolory przyjmuje od jasnożółtej do ciemnej karmelowej – im ciemniejszy tym bardziej słodki. Wartość energetyczna syropu z agawy to 310kcal/100g.
  • jest odpowiedni dla alergików,
  • posiada niski indeks glikemiczny,
  • zawiera śladowe ilości mikroelementów – żelaza, wapnia, potasu i magnezu,
  • zawiera śladowe ilości przeciwutleniaczy,
  • jest produktem wegańskim.

Syrop klonowy i Syrop z agawy dostępne są w sklepie ze zdrową żywnością Badapak.


15 komentarzy:

  1. Syrop klonowy świetne właściwości i do tego pycha :)

    OdpowiedzUsuń
  2. syrop klonowy do pancakes'ów = pycha!

    OdpowiedzUsuń
  3. z agawy nie próbowałam, ale klonowy jest pyszny

    OdpowiedzUsuń
  4. Pyszności. Klonowy się doskonale sprawdza, ale podejrzanie szybko się kończy w naszej kuchni. Chyba wszyscy cichaczem podjadają

    OdpowiedzUsuń
  5. Super, że podkreślasz, że syropy nie powinny stanowić produktu występującego w diecie na co dzień a tylko sporadycznie ;) Trzeba zmieniać nawyki żywieniowe ;) Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  6. Hej kochani znalazłem stronkę na której dobrałem sobie dietę. Można powiedzieć, że zaryzykowałem ale jestem zadowolony, bo wszystko jest przejrzyście opisane i dopasowane indywidualnie. Macie link: http://dieta-personalna.eu/A1/554dc3737e/ i mam nadzieję, że nikt się nie obrazi o to, że tutaj to wstawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Syrop klonowy można kupić prawie w każdej drogerii czy hipermarkecie, zastanawiam się tylko, czy jest on zdrowy?

    OdpowiedzUsuń
  8. Zobaczcie jakie ceny mają w sklepach na te produkty. Smacznie i zdrowo ale i drogo:(

    OdpowiedzUsuń
  9. Ja uwielbiam syrop klonowy - niezastąpiony dodatek do pancakes!

    OdpowiedzUsuń
  10. Zgadzam się! Też go używam :)

    OdpowiedzUsuń
  11. a z herbatą próbowaliście? jak smakują?

    OdpowiedzUsuń
  12. i jeden i drugi jest super, zdrowe i bardzo fajne, smaczny dodatek do wielu dań :)

    OdpowiedzUsuń