logo

logo

środa, 18 stycznia 2017

Flaczki z boczniaków

Zainspirowana komentarzem czytelniczki Agnieszki poprosiłam męża o ugotowanie dietetycznych flaczków z boczniaków. Bardzo smaczna potrawa!
 


Składniki (na garnek 2,5l):
marchewka (300g)
seler (200g)
ziemniaki (300g)
cebula (150g)
2 ząbki czosnku
olej (15ml)
boczniaki (250g) 

3 liście laurowe
5 ziaren angielskich
przyprawy (sól, pieprz, majeranek, tymianek, lubczyk, papryka słodka, papryka ostra)


 



Przygotowanie:
Do garnka wlewamy wodę, dodajemy ziele angielskie, liście laurowe i łyżeczkę soli. Marchewkę, seler i ziemniaki trzemy na tarce na grubych oczkach i wrzucamy do garnka. Gotujemy warzywa do miękkości – ziemniaki mogą być rozgotowane, czyli będą naturalnym zagęszczaczem. Cebulę kroimy w kostkę, czosnek przeciskamy przez praskę i wszystko podsmażamy na łyżce oleju. Pod koniec dodajemy pokrojone w paski boczniaki i dusimy kilka minut. Następnie wszystko przekładamy do garnka z warzywami i gotujemy około 15 minut. Na koniec nasze flaczki przyprawiamy, solą do smaku, pieprzem i papryką ostrą według upodobań, natomiast każdą z pozostałych przypraw w ilości około 1 łyżki.



Wartość energetyczna całych flaczków z boczniaków - 645kcal

Wartość energetyczna 1 porcji (1/5 flaczków) - 130kcal 




8 komentarzy:

  1. Ponoc smakuja zupelnie jak prawdziwe... [TWSM]

    OdpowiedzUsuń
  2. A może wszystkie warzywa podsmażyć na tym oleju? Ja tak robię do wołowych flaków i naprawdę wzbogaca to smak! Wypróbuje może jutro! A można jeszcze dodać gotową przyprawę do flaków!

    OdpowiedzUsuń
  3. Madziu,błagam dołóż te flaczki do działu "zupy", bo gdzieś zginą w postach a są rewelacyjne. Kaśka M

    OdpowiedzUsuń
  4. Prawdziwych nie jadam. Ciekawe czy te mi posmakują.

    OdpowiedzUsuń
  5. Probowalam flaczki z przepisu! Potwierdzam są pyszne:-) Rzeczywiscie smakuja jak prawdziwe flaczki a nawet lepiej. Tylko jak dla mnie trudno o boczniaki szczegolnie zagranica..

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nie wiem gdzie jestes ale po Angielsku to sie nazywa Oyster Mushroom. W Kanadzie, gdzie ja jestem, jest tego pelno wszedzie. Za to bardzi ciezko znalesc np. podgrzybki, prawdziwki czy kurki.

      Usuń