Składniki:
kasza bulgur sucha (100g)
marchew (200g)
por (200g)
pieczarki (250g)
kukurydza (100g)
przyprawy (sól, pieprz, chili, majeranek, gałka muszkatołowa)
Przygotowanie:
Marchew trzemy na tarce, pora drobno siekamy, pieczarki kroimy na plasterki, solimy, wrzucamy na patelnię i dusimy pod przykryciem 10-15 minut. Kiedy warzywa i pieczarki zmiękną wsypujemy kaszę bulgur, podlewamy wodą i dusimy kolejne 15-20 minut. Co jakiś czas kontrolujemy poziom wody i w razie potrzeby dolewamy. Na końcu dodajemy kukurydzę i przyprawiamy.
Wartość energetyczna całej potrawy – 585kcal
Wartość energetyczna 1 porcji (1/4 kaszy) – 145kcal
Marchew trzemy na tarce, pora drobno siekamy, pieczarki kroimy na plasterki, solimy, wrzucamy na patelnię i dusimy pod przykryciem 10-15 minut. Kiedy warzywa i pieczarki zmiękną wsypujemy kaszę bulgur, podlewamy wodą i dusimy kolejne 15-20 minut. Co jakiś czas kontrolujemy poziom wody i w razie potrzeby dolewamy. Na końcu dodajemy kukurydzę i przyprawiamy.
Wartość energetyczna całej potrawy – 585kcal
Wartość energetyczna 1 porcji (1/4 kaszy) – 145kcal