logo

logo

środa, 25 stycznia 2017

Potrawka warzywna z kaszą bulgur




 Składniki:
kasza bulgur sucha (100g)
marchew (200g)
por (200g)
pieczarki (250g)
kukurydza (100g)
przyprawy (sól, pieprz, chili, majeranek, gałka muszkatołowa)






Przygotowanie:
Marchew trzemy na tarce, pora drobno siekamy, pieczarki kroimy na plasterki, solimy, wrzucamy na patelnię i dusimy pod przykryciem 10-15 minut. Kiedy warzywa i pieczarki zmiękną wsypujemy kaszę bulgur, podlewamy wodą i dusimy kolejne 15-20 minut. Co jakiś czas kontrolujemy poziom wody i w razie potrzeby dolewamy. Na końcu dodajemy kukurydzę i przyprawiamy.



Wartość energetyczna całej potrawy – 585kcal

Wartość energetyczna 1 porcji (1/4 kaszy) – 145kcal 



4 komentarze:

  1. Ach ,jakoś się zrazilam do tej kaszy ,ale w tamtym przepisie to jej było chyba za dużo ,ale tutaj widzę Madziu że proporcje są ok i to będzie fajna zapchajdziura na kolację !

    OdpowiedzUsuń
  2. Dobrze by bylo gdybys jeszcze dodawala... jak to, z czym to etc. jesc :)

    OdpowiedzUsuń