logo

logo

niedziela, 22 stycznia 2017

Zupa krem z pieczonego buraka


Składniki (na garnek 2,5l):
buraki (1kg)
słodkie jabłko (200g)
cebula (200g)
3 ząbki czosnku
oliwa (10ml)
sok z 1/2 cytryny
przyprawy (sól, pieprz, papryka ostra, czosnek granulowany, suszone warzywa lub zdrowa vegeta)




 

Przygotowanie:
Buraki obieramy, kroimy w ósemki, układamy na blaszce na papierze do pieczenia tak, żeby nie nachodziły na siebie i pieczemy w temperaturze 180 stopni około 1 godzinę.
Cebulę kroimy w kostkę, czosnek na plasterki i podsmażamy w głębokiej patelni lub rondlu. Gdy lekko się zrumieni wlewamy około 1,5l wody i dodajemy przyprawy (sól lub zdrową vegetę, suszoną włoszczyznę). Doprowadzamy do wrzenia i gotujemy jeszcze około 10-15 minut. Po przestudzeniu miksujemy buraki i jabłko (obrane ze skórki) dolewając stopniowo bulionu z cebulą. Po zmiksowaniu wszystko wlewamy do garnka, dodajemy sok z cytryny i pozostałe przyprawy jak pieprz, ostra papryka i ewentualnie czosnek, jeśli ktoś woli bardziej pikantne zupy. Zupę gotujemy jeszcze przez 10 minut.
 


Wartość energetyczna całej zupy - 650kcal 

Wartość energetyczna 1 porcji (1/5 zupy) - 130kcal