logo

logo

piątek, 24 lutego 2017

Zebra na białkach

Po tłustym czwartku zostały mi białka. Chciałam uniknąć kalorycznej bezy, więc poszukałam lepszego rozwiązania. Inspiracja z przepisu tutaj.



Składniki:
7 białek (240g)
cukier (80g)
mąka pszenna (150g+15g)
kakao (15g)
proszek do pieczenia (5g)
masło (80g)



Przygotowanie:
Masło roztapiamy na małym ogniu i zostawiamy do przestygnięcia. Białka ubijamy na sztywną pianę, pod koniec ubijania wsypujemy cukier. Dodajemy 150g mąki z proszkiem do pieczenia i delikatnie mieszamy (nie miksujemy), żeby nie stracić puszystości białek. Następnie dodajemy stopniowo przestygnięte masło i mieszamy tak, żeby ciasto było jednolite.
Masę dzielimy na dwie równe części, do jednej dodajemy łyżkę mąki, do drugiej łyżkę kakao. Do foremki o wymiarach ok. 22x10cm nakładamy naprzemiennie masę jasną i ciemną. Ciasto pieczemy w temperaturze 180 stopni około 45 minut. Z podanych ilości wychodzi 15 porcji - kawałki około 1,5cm szerokości.



Wartość energetyczna całego ciasta - 1670kcal

Wartość energetyczna w porcji (1/15 ciasta) - 110kcal