logo

logo

czwartek, 27 czerwca 2013

Roladki z suszonymi pomidorami i bazylią





Składniki:
2 piersi z kurczaka (500g)
1 jajko (60g)
suszone pomidory (50g)
świeże listki bazylii
siemię lniane (20g)
olej rzepakowy (10ml)
przyprawy (sól, pieprz)





Przygotowanie:
Piersi z kurczaka mielimy w maszynce do mięsa, dodajemy surowe jajko, doprawiamy i dokładnie mieszamy. Odstawiamy na pół godziny do lodówki, w tym czasie rozgniatamy w moździerzu siemię lniane (można wcześniej podprażyć na suchej patelni), które będzie naszą panierką. Suszone pomidory kroimy w kostkę, a listki bazylii drobno siekamy.

Na blacie kładziemy folię spożywczą, skrapiamy ją wodą i kładziemy na niej 1/6 mielonego mięsa. Zwilżoną dłonią formujemy z mięsa płaski na około 0,5-1cm prostokąt, nakładamy na niego część suszonych pomidorów i posiekanej bazylii i przy pomocy folii zwijamy naszą roladkę. Następnie delikatnie obsypujemy ją siemieniem lnianym z każdej strony, lekko przyciskając ziarenka do roladki. Podobnie postępujemy z pozostałymi pięcioma roladami. Szczegółowa instrukcja zwijania roladek tutaj.

Roladki smażymy na patelni, na oleju rzepakowym, na małym ogniu, z każdej strony, aż będą rumiane. Pamiętajmy tylko, że roladki mają być lekko obsmażone i złociste, a nie smażone w głębokim tłuszczu, bo wtedy nie będą ani zdrowe, ani dietetyczne. Zdrowe tłuszcze są niezbędne, więc taka ilość jak najbardziej jest wskazana i dozwolona w codziennej diecie. Z podanych proporcji wychodzi 6szt. 





Wartość energetyczna wszystkich składników na roladki – 900kcal

Wartość energetyczna 1 roladki smażonej na oleju rzepakowym – 150kcal

Wartość energetyczna 1 roladki smażonej bez tłuszczu – 135kcal 


2 komentarze:

  1. Musi być pyszne... jak dorobię się wreszcie maszynki to sobie takie zrobię :) nie na darmo całe lato robiłam suszone pomidory

    OdpowiedzUsuń
  2. Ja mielę mięso w robocie kuchennym, mam taki nóż który sieka wszystko. Wrzucam pokrojone na kawałki mięso z kurczaka i po takim krojeniu wychodzi jak mielone. Nie wiem czy by wyszło mielenie np wieprzowiny, ale mięso drobiowe jest bardzo delikatne i łatwo się mieli tym sposobem.

    OdpowiedzUsuń